2015. augusztus 29., szombat

5+1 szempont, hogyan válassz kézműves babatakarót

Sokat posztoltam mostanában a takarókról, és úgy tűnik, hogy még fogok is.. :) Ezért gondoltam, megkönnyítem Neked a választást, ha éppen vásárlás előtt állsz.




Amikor az ember(lánya) babázásra készül, a saját picikéjének vagy egy kedves barát, rokon babájának szeretne egy igazán cuki és hasznos ajándékot választani, akkor az 5 klasszikus babaajándékban a takaró biztosan benne lesz. De kicsit sem mindegy szerintem, hogy mit választunk. Én olyan bizonytalan voltam mindenben, amikor a kisfiamat vártam. Persze ott az internet, a család, a barátok, és mindenkitől olyan okos dolgokat lehet megtudni, de egy idő után úgy van vele az ember, hogy már minden apróságot meg sem mer kérdezni, mert hát na.. így is megkapjuk, hogy túlaggódjuk. Remélem, hogy az egyik kérdésedet meg tudom válaszolni ezzel a poszttal. ;-)

1. Ne szúrjon!

Ez egy nagyon-nagyon lényeges szempont. Amikor azt hallod, hogy egy takaró gyapjú, merinó gyapjú, kezeletlen, bio gyapjú, len vagy kenderszálas... akkor az szúrni fog. Akárki, akármit mond, hidd el nekem. Szúrni fog. Egy kisbaba bőre hiperérzékeny, nem véletlenül használunk babamosószert, vagy természetes mosószereket - vigyázni akarunk rá.

Szóval ne csábulj el a nagy natúramániának, és hagyd meg a gyapjút egy másik alkalomra.

Nem jók a fémszálas, csillámos, flitteres fonalból készül takarók sem. Gondolom, már nem is kell ragoznom, hogy miért nem.

Ne válassz olyat, ami bogyós, szöszölős, bolyhos. Nem babának való még.

A tökéletes anyagválasztás: pamut, pamut-akril, esetleg pamut-bambusz keverék vagy minőségi, nem bolyhozódó dralon fonal. Könnyen mosható, puha, és tökéletesen alkalmas arra, hogy a babádat beleburkold. :)

2. Ne legyen lyukacsos


Könnyen elcsábulunk mi csajok, amikor meglátunk egy csupacsipke, áttört mintás babatakarót. Mert egyszerűen szerintem ezt belénk kódolták. Nem is mondom, hogy kizárt, hogy ilyet válassz, DE!! a lyukacsos takaró újszülöttnek kifejezetten rossz választás. A mozgáskoordinációja fejletlen, nem tudja tudatosan használni a végtagjait, és ebből következik, hogy piszok gyorsan belegabalyodhat egy ilyen takaróba. Beleakadhat az ujjacskája, a keze. Megpróbálja kiszabadítani, és csak fájdalmat, sérülést okoz magának.


A megoldás ilyenkor az lehet, ha minél sűrűbb mintát választunk, vagy olyan takarót, aminek van egy bélelt alsó rétege. Hagyjuk meg a csipketakarót alkalmakra, amikor tudjuk, hogy végig figyelni tudunk a kisbabánkra.. pl egy keresztelőn, családi ünnepen.






3. Legyen színes


Mi, felnőttek hajlamosak vagyunk beleragadni a minimalista és letisztult irányzatokat preferáló trendekbe. Így kézenfekvő lenne, hogy amikor takarót keresünk, fehéret, krémszínűt, bézst, pasztell árnyalatokat választunk. Nem mondom, hogy ez rossz választás. Sőt. Az biztos, hogy nagyon kifinomult, nagyon harmonikus darabokat lehet így beszerezni. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy megnyugtató pasztell árnyalatok kedvelése bizony a korral érkezik meg, a gyerkőcök bizony az erős színekért rajonganak. ;-)

Persze itt is van egy de. Mégpedig azért, mert azt ma már lassan mindannyian tudjuk, hogy a babáknak ingerekre, színekre-formákra van szüksége ahhoz, hogy fejlődjön az idegrendszere, a látása, és boldog, érdeklődő, kiegyensúlyozott gyerkőc váljon belőle. (persze még csillió tényező van ezen kívül, de mondjuk, hogy ezzel is hozzájárunk a fejlődéshez.)

Nagyjából a 3. hónap körül a babánk már meg tudja különböztetni a színeket és nem sokkal ezután már az árnyalatokat is. Kérdezheted, hogy de akkor mégis milyen színeket válassz...

A piros: energizál, feldob, csökkenti a fáradtságot...nagy felületen nyugtalanító. Lehet a takaróban piros, de érdemes ezt csak vmilyen díszítőelemnél használni.

Nézzük a zöldet: nyugtató szín, csökkenti a feszültséget, ingerültséget, kisimít, békét, nyugalmat áraszt, segíti a pihenést. 

A kék sem rossz választás: csökkenti a feszültséget és ez a szín is nyugalmat sugároz, a biztonság színe, sok árnyalatát használhatjuk nem csak a takarón, hanem a babaszoba kiegészítőinél is.

A sárga nagy kedvencem: vidám szín, jó kedv, napsütés, mosolygás, de nagy felületen megint csak nem ajánlom, mert azt mondják a színterápiás szakemberek, hogy a babák többet sírhatnak a hatására.

A narancs árnyalatok ezzel szemben csupa jó tulajdonsággal bírnak: élénk, vidám szín, ami jókedvre hangol, növeli az étvágyat, a pozitív energiák áramlását... de bizony aktivizál is. :)

A liláról már beszéltünk korábban...kifejezetten magas rezgésű szín, hatással van a tudatalattira, és az érzelmekre. Én szeretem alkalmazni, de érdekes módon magam körül nem jól tűröm meg... kétesélyes választás.


Bár a barna kifejezetten meleg árnyalat, biztonságot, nyugalmat jelent, nem árt tudni, hogy a gyerkőcök nem kifejezetten kedvelik. Nem egy élénk árnyalat. De takarónál  választás egy-egy kiegészítő színnel, hiszen itt éppen ezt a pozitív hatást keressük.

Legyetek kreatívak és válasszatok bátran mintás, színes takarókat a hagyományosan egyszínű, pasztell árnyalatok mellé. ;-)

4. Legyen jól kezelhető

Fontos, hogy olyan anyagot válassz, ami bírja a mosást, a morzsolgatást, a szálai közül kiszedhető a pelus tartalma és esetleg bírja az áztatást is. A szalagos díszítésű, kényesebb (bambusz, selyem, gyapjú) fonalból, anyagból (plüss, wellsoft) készült takarók gyönyörűek, de mindennapi használatra alkalmatlanok. Nem jó, ha azért dühöngsz és bosszankodsz, hogy a gyerkőc tönkretesz valami drága holmit, holott igazán nem azért csinálja, hogy Téged bosszantson.

5. Megfelelő méret

Ahogy ruhában, úgy takaróban nem mindegy, milyen méretet választunk. Egy korababa nem igényel hatalmas, nehéz takarót. Elég, ha kezdetben egy 50x50-es, 60x70-es takarót választunk. Utóbbi méret egy újszülöttnek is tökéletesen megfelelő.
Gondolnunk kell arra, hogy a babakocsiban, hordozóban ne lógjon túl, ne kelljen 3 rétegben a babára hajtogatni, könnyű legyen elrendezni és ne nyomja őt sehol.

Ne tartson vissza a kis méretű, újszülöttnek ideális takaró választásától az, hogy néhány hónap alatt kinövi. A legtöbb bébitakaróból lesz az imádott rongyi a későbbiekben, ami nélkül a házból sem lehet kimenni, nem hogy elutazni. ;-))

5 +1. Vastagság


Az egyik legfontosabb szempont szerintem, mivel a babák hőháztartása még nem olyan kiegyensúlyozott, mint a felnőtteknek, így nem célunk, hogy megfőzzük őket a takarók alatt, de azt sem szeretnénk, ha fáznának.

Nyárra csak az egészen pici újszülött igényel komolyabb takarózást egy textilpelusnál. Így legfeljebb egy vékony pamut vagy pamut-bambusz takarót érdemes választani.

Tavaszra, őszre már számolni kell a hűvösebb időszakokkal is, de még mindig kell szabad verébre ágyúval lőni, szóval most van a pamut és a pamut keverék fonalak ideje. Egy vékonyabb, jó minőségű dralon, baba akril fonal is tökéletes választás lehet.

A téli takaróknál problémát jelent, hogy mindenképpen vastag és puha, főként pedig meleg takarót szeretnénk a gyerkőcünknek. De ez nem mehet el odáig, hogy nehéz, 1 kilós takarót teszünk a babára. A tökéletes kompromisszumos megoldás ilyenkor, ha vékony takarót bélelünk alá wellsoft vagy bébiplüss anyaggal, vagy a takarót szinte súlytalan, puha, vastagabb akril fonalból készítjük el. FOntos, hogy ez a fonal prémium minőségű legyen, légáteresztő tulajdonságokkal. Ne elégedjünk meg silány minőséggel az olcsóbb elérhetősége miatt.

Ha szeretnél egy olyan babatakarót, ahol minden részletről magad dönthetsz és Te választhatod ki a végső formát, anyagot, színt, mintát, akkor a kézműves takaró ideális választás. Amikor nem az ára, hanem a minősége, a különlegessége a fontos. Amikor tudod, hogy ez egy olyan luxus, amit megérdemel a gyermeked. ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése