2017. február 14., kedd

Nem ma van a mellrák világnapja ..épp ezért én ma mondom, hogy vigyázz magadra!

Régen jelentkeztem már, és tudom, adós vagyok sok mindennel, ami mostanában készült, vagy félig kész, de ma nem erről szeretnék Veled beszélgetni. Egy kicsit közszolgálati a téma, egy kicsit mindenkit érint, egy kicsit jobban kellene figyelnünk magunkra és egymásra is. 

Az egyik reggel (hát ez sem most volt, hanem amikor a bejegyzést hetekkel ezelőtt írni kezdtem) hatalmas hóesés volt, majd ónos eső, majd megint hószakadás-földindulás. Nem mertem elindulni autóval, mert gyáva kukac vagyok, és mivel a férjem otthon maradt Édesbabával, én is jöhettem nyugodtan busszal. (Mindig reménykedem benne, hogy a sofőrök rutinosabbak, mint én...)
A következő településen felszállt mögém két hölgy, és beszélgetni kezdtek arról, hogy ki hová tart éppen. Az egyikük nagyon bátran rávágta, hogy Pestre megy kórházba, és kérdésre azt is, hogy az onkológiára. Megmondom őszintén, hogy én nem kérdeztem volna itt már tovább, de az utastárs nem volt ennyire tapintatos, és bizony ő elkezdte faggatni. Kiderült, hogy az onkológiára készül kontrollra. Most nem mesélnék részleteket a beszélgetésről..de szép lassan kirajzolódott az is, hogy a férjénél is találtak daganatot (prosztata! szóval a srácoknak is van okuk a rendszeres kontrollra), és az utastárs hölgy is felvonultatta a család és a baráti kör minden harcát a rákos megbetegedések ellen. 

Persze Édesanyám révén mondhatni napi kapcsolatban vagyok a daganatos megbetegedésekkel már sok-sok éve, mert együtt dolgozunk a barátnőivel működtetett hospice szolgálat keretében, de még így is hajlamos az ember elfelejteni, mennyire itt vannak ezek a problémák a hétköznapjainkban. Biztosan Te is találsz a családban, a baráti-ismerősi körben olyat, aki már megküzdött a kórral és jó esetben nyert, rossz esetben meg... hát igen. 

Ma reggel összefutottam egy Facebook bejegyzéssel, ahol az amerikai hölgy egy fotót tett közzé, ami nagyon sokat segíthet, ha az ember bizonytalan, mit is kellene figyelnie, amikor a melleit vizsgálja és rendellenességet talál. Pontosan ilyen jelei vannak (lehetnek a melleket érintő daganatoknak)

Mutatom Neked is:

(A képet Erin Smith Chieze oldalán találtam)

 Igazából nem akarok én ezzel a bejegyzéssel most semmit, csak annyit tegyél megy, hogy erre a tavaszra Te is beütemezel magadnak egy teljes kivizsgálást, figyelsz a tested jelzéseire, nem söpröd félre az itt fáj, ott szúr, amott foltos észleléseket. A családodnak szüksége van RÁD!

Nagyölelés


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése