2016. május 11., szerda

Horgolótanoda 2. lecke - Hogyan kezdjük a munkát? Láncszemek

Kezdőhurkot és magic ringet már tudsz készíteni, szóval ideje továbblépni. :)

A hurok után az első nagyon fontos tanulnivaló a láncszemek készítése. Nem csak a kezdésnél fogod használni, hanem a sormagasításnál (erről bővebben majd később), és nagyon sok mintánál is. A láncszemsor önmagában is alkalmas arra, hogy mindenféle egyszerű cukiságot készíts belőle, de kiválóan működik sapkák, ruhák megkötőjeként is. 

A láncszem (vagy légszem, levegőszem) jelölése a rajzokon: Angol nyelvű leírásokban: chain (rövidítve ch)

A láncszemsort így találod meg a rajzos mintákban:Lényeges, hogy ne húzd túl szorosra, mert akkor a következő sorban nem tudod majd beleszúrni a horgolótűt. És ne hagyd túl lazára sem, mert az meg nem lesz esztétikus látvány. Arra kell törekedni az elkészítés során, hogy egyforma láncszemeket készíts, és lehetőleg ne forduljon meg közben a kezedben, mert akkor megcsavarodik majd a minta is. Ezt nem árt kicsit gyakorolni persze.. tudod, ismétlés a tudás anyja (és az unalom apja is persze..).


Az elkészítés módja:

1.

Készíts egy hurkot a tanult módon. Ha lemaradtál róla akkor az erről szóló bejegyzésben pótolhatod. ;-)

2.

Tekerj fonalat a bal mutatóujjadra, ahogy mutattam. A hüvelyk és középső ujjaddal fogd meg a hurkot. Jobb kézben fogod a horgolótűt.

3. 

A horgolótűt átdugod a hurkon és beleakasztod a mutatóujjadról lógó fonalba, majd áthúzod a hurkon. A horgolótűt már csak akkor húzgálod ki a munkából, amikor végeztél, különben mindig valamelyik hurokban a helye. :))Szóval ezzel a módszerrel mindig újabb és újabb hurkokat gyártasz, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, mint egy lánc szemei. És már meg is van a láncszemsorod.

Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni, és tovább is tart. Ki kell tapasztalnod, hogy mikor akad bele eléggé a fonal a horgolótűbe ahhoz, hogy át tudd húzni a hurkon. Másképp viselkednek a vékonyabb és a csúszósabb és persze a különleges sodrású fonalak is. Nincs más mód, gyakorolni kell.

Kezdetben a láncszemeid nem lesznek elég egyenletesek, bele fogsz gabalyodni, megtekeredik a sor.. nem szabad feladni. Elvégre számtalanszor fenékre ültél, mire megtanultál járni, most meg elfelejteni sem tudod már ;-)


Van egy tippem, hogy ne legyen unalmas a gyakorlás. ;-) Válassz egy neked tetsző színű pamutfonalat, készíts belőle jó hosszú láncszemsort, fűzz rá gyöngyöket tekerd a bokád köré. Remélhetőleg hamarosan itt a szandi és papucs szezon végre, szóval máris kész egy jópofa és egyszerű kis kiegészítő. És nem utolsó sorban gyakoroltál is. ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése