2016. július 18., hétfő

Hogy kerül egy polip az inkubátorba?

Ha régi olvasója vagy a blognak, akkor tudod, hogy a korababák a szívügyeim. Ennek számos oka van, és ezek közül csak az egyik, hogy az én kis Édesbabám is idő előtt érkezett. Erről írtam már írtam korábban itt. Minden évben a koraszülött babák világnapja előtt gyűjtést szervezek, és persze amikor tehetem, év közben is próbálom segíteni többek között a KORE Alapítvány munkáját  némi támogatással. Erre biztatlak Téged is. Sok kicsi sokra megy. ;-) Az Alapítvány működtet egy Facebook csoportot, ahogy a hozzászólások között írtam is, de akkor kiemelem itt is. A polipokat legegyszerűbben úgy lehet célba juttatni, ha a Kore Alapítványhoz kerülnek, és onnan Damásdi Anna és az önkéntes segítők abba az intézménybe küldik/viszik el, ahol arra éppen a legnagyobb szükség van. A Facebookon a Koraszülöttruha gyűjtés csoportot érdemes keresni. Ott minden más hasznos infót is megtaláltok ahhoz, hogyan segíthettek. :)


Ezek a pindúr hősök életünk első néhány hónapját, jobb esetben hetét az Édesanyjuk ölelő karja helyett egy inkubátorban töltik gépek és csövek között. Nagyon fontos, hogy nekik és a szüleiknek is megpróbáljanak a PIC osztályokon a lehető legnagyobb kényelmet és vidámságot biztosítani. Ennek érdekében sokan készítenek inkubátor takarókat, lepedőket, apró ruhadarabokat, sapikat, meleg takarókat a mentőbe és a kórházba, és persze most már hazánkban is a kis polipkákat.



A polip azért kerül az inkubátorba, mert dán korababákkal foglalkozó okos hölgyek észrevették, hogy a babák előszeretettel morzsolgatják a különböző zsinórokat, csöveket, amikkel körbe vannak véve, mert az a köldökzsinórra emlékezteti őket. A polipok csavart karjai tökéletesen megfelelnek erre a célra, puhák, és melegek, a hosszuk tökéletesen biztonságos. :) Éppen ezért készítünk egyre többen itthon is polipokat. A hazai gyakorlat szerint a kórházból hazakerülő pindúrok elviszik magukkal a őrző-védő dajkapolipjukat is, ami emlékezteti őket és a családjukat is arra, hogy az élet legnagyobb harcát már megvívták.

Ezért készítek én is polipokat, és ezért osztom meg veletek az általam készített polip mintáját is. Komoly tudás nem kell hozzá, teljesen kezdőknek való a minta, és egy délután alatt bőven elkészíthető. A leghosszabb idő talán a karokhoz kell, de nem vészes. Örülnék, ha minél többen megpróbálkoznátok vele! :)

Figyelem!!
Sajnálattal értesültem róla KORE Alapítványtól, hogy nagyon sokan visszaélnek az én mintámmal is, és pénzért árulják ezeket a kis tengeri herkentyűket. Ez végtelenül elszomorít, mert nem ezért terveztem és osztottam meg ezt a mintát. Arra a kompromisszumos megoldásra jutottunk, hogy megnézzük az elkövetkezendő hetekben az Alapítványnak vagy nekem eljuttatott polipok számát, és ha nem látok akkora növekedést, ahányan viszik a mintát, akkor törölni fogom az oldalról. Nagy bánatomra. Én azért bízom Bennetek, szóval horgolásra fel, és csak küldjétek Őket bátran!!

Van egy nagyon jó lehetőség a már otthon lévő koraszülött babáknak, ugyanis számukra igényelhető ún. támogatói Korip, mellyel saját babátokon kívül még kórházban lévő korababákon is segíthettek. Ehhez csupán 2 gombolyag Catania vagy más prémium minőségű 100% pamut fonalat kell átadnod/postáznod a KORE önkéntesének (például nekem is), aki INGYEN elkészíti az általad kért állatkát és egy másodikat is, melyet az egyik koraszülött osztálynak juttat el a KORE.
Szóval NE VEGYETEK POLIPOT, NE ADJATOK ÉRTE PÉNZT! Hátha így sikerül megfogni a másolókat...

A speciálisan a KORASZÜLÖTTEKNEK KÉSZÜLT POLIP JOGVÉDETT, hivatalosan kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. A Koripot készítő önkéntessel, aki hozzátok közel él, személyesen is tudtok találkozni. Erről érdeklődni a danna@koraszulott.com címen lehet.


Oktopuszi, a polip
by Cicamama Kuckója

 @Oktopuszi, a polip2016, a minta szabadon felhasználható privát célokra és adományozásra. Kérlek ne készítsd eladásra, ezt a kis jószágot kicsi és még annál is kisebb babócáknak szántam szigorúan ajándékba. Nem ez a hivatalos korip minta, azt csak személyesen, közös horgolás keretében tudod megtanulni. Legyél Te is jófej, és küldj egy polipot a korababáknak! ;-)







FRISSÍTÉS!



IDEIGLENESEN LEKERÜLT A MINTA A BLOGOMRÓL, MERT A TÖBBSZÖRI KÉRÉS ÉS FIGYELMEZTETÉS ELLENÉRE IS LÁTOK ELADÓ POLIPOKAT, ÉS LÁTOM A FORRÁS ÉS A CÉL MEGJELÖLÉSE NÉLKÜL FELBUKKANNI KÜLÖNBÖZŐ HELYEKEN. 
Ha mégis szeretnél a korababáknak polipot készíteni, akkor 
  • Budapesten és környékén és számos más nagyvárosban keresd a Koraszülött ruhagyűjtés csoportot, és/vagy Damásdi Annát (danna@koraszulott.com), mint a korababákkal kapcsolatos gyűjtések, és a HIVATALOS korip minták "jogtulajdonosát"
  • Miskolcon és környékén keresd Anyu kreatív Kuckóját
  • Hatvan, Gyöngyös, Gödöllő magasságában pedig szívesen szervezek én is közös horgolást az alapanyag biztosításával, hogy minél több polipkát tudjunk eljuttatni a babáknak. (Írhatsz ide, vagy a Facebook oldalra is ;-) )
Köszönöm a megértéseteket!

  









 
     






13 megjegyzés:

  1. Kedves Cicamama!
    Érdeklődöm, hogy hová küldjük az elkészült polip-adományokat?

    VálaszTörlés
  2. A polipokat legegyszerűbben úgy lehet célba juttatni, ha a Kore Alapítványhoz kerülnek, és onnan Damásdi Anna abba az intézménybe küldi el, ahol arra éppen a legnagyobb szükség van. A Facebookon a Koraszülöttruha gyűjtés csoportot érdemes keresni. Ott minden más hasznos infót is megtaláltok ahhoz, hogyan segíthettek. :)
    https://www.facebook.com/groups/koraruhagyujtes/?fref=ts

    VálaszTörlés
  3. Kedves Cicamama!
    Megkérdezhetem,hogy körülbelül mekkora méretű egy ilyen polip,ebből a fonaltípusból?Köszönöm szépen!
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!

      Guruból vagy Cataniából nagyjából hasonló méretű. Ha csak a fejecskéjét mérem, akkor kb. 9-10 cm. (Nincs most nálam egy sem, de otthon mérek Neked még egyszer.)

      Törlés
  4. Kedves Cicamama!
    Egy fehérvári fonalboltban hallottam a koripos kezdeményezésről. A boltos hölgy tudomása szerint az itteni kórházban a nővérek horgolják a polipokat. Szívesen besegítenék nekik szabadidőmben. Sajnálattal, de megértéssel látom, hogy a horgolásminta nem publikus. Amennyiben célzottan megkaphatom, megírom az e-mail címemet. Ha erre nincs lehetőség, akkor kérem, hogy adja meg a polipok részletes méreteit (fej hossz, kerület, csápok hossza kihúzva, stb.)
    Segítségét előre is köszönöm:
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!

      Kérem, hogy csatlakozzon a Facebookon a blogbejegyzésben megjelölt csoporthoz. A polipokon túl nagyon sok olyan horgolni és kötnivalót talál, ami hatalmas segítség lenne a babáknak. Tudom, hogy a poliphorgolás időnként nagyon népszerű lesz, de emiatt például nem érkezik be elengedő sapi, takaró, kiscipő, kabátka. Az ezekhez szükséges méretek és leírások szintén megtalálhatók a csoport fájljai között. Mindig vannak partizánakciók, de én mégis azt kérem, hogy jöjjön el egy közös horgolásra, ahol megbeszéljük minden esetben a legapróbb, de a babák BIZTONSÁGA miatt tényleg nagyon fontos részleteket is. A polipokkal, takarókkal mindig segíteni szeretnénk mindannyian, sokszor nem is gondoljuk át, hogy nem csak a forma a lényeg, hanem számtalan dologra oda kell figyelni még egy gyakorlott horgolónak is. Nem lenne jó, ha egy adomány bajt okozna a sokszor nagyon pindurka (6-700 gramm) babáknak, akik még olyan gyengék és védtelenek. Székesfehérvár környékén is szoktak lenni ilyen alkalmak, és ha jól tudom, most április elején Budapesten is lesz közös horgolás, ahová csatlakozni lehet. Nagy örömmel látnánk a csapatban!

      A babák igazán hálásak minden segítségért. Vigyázzunk rájuk együtt! :)

      Törlés
  5. Kedves Cicamama!
    A miskolci link már nem él. :(
    Esetleg megváltozott, vagy már nincs lehetőség arra, hogy megtanuljam és önkéntesként készíthessek ilyen kis polipot? :(
    Előre is köszönöm a választ!
    Orsi

    VálaszTörlés
  6. Kedves Orsi!

    Nem látom ezt a miskolci linket. A facebook Koraszülöttruha gyűjtés csoportjában (nyílt csoport) mindig látsz közös horgolásos kiírást. Miskolcon most hétvégén horgoltunk a kórházban. Legközelebb várhatóan július elején, vagy június végén gyűlünk össze. És oda várunk Téged is sok szeretettel. Addig, ha van kedved és időd, kérlek, készíts sapikat vagy kiscipőket. Ezeket horgolhatod és kötheted is, de akár varrni is lehet ám. :)

    Szilvi

    VálaszTörlés
  7. Kedves Cicamama! Én Jászberény mellett lakom 4 kmre és érdeklődni szeretnék hogy van e itteni adománygyűjtőjük akinek el lehet juttatni a takarókat sapikat stb.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Lindi!

    Kérlek, hogy írj a Facebook oldalon, és egyeztetünk egy időpontot és helyet, ahol át tudod adni az adományokat. Nagyon köszönjük, hogy elkészítetted őket. :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Cicamama!
    Szeretnék a kisfiamnak egy ilyen kis polipot. 32 hétre született, már lassan 7 hetes, de még mindig Pécsett van a PIC-en. Sajnos valami oknál fogva nem kapott. Ilyenkor mit tehetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Édesanya!

      Írj kérlek a facebook oldalra egy privát üzenetet nekem, és megbeszéljük, hogyan tudok eljuttatni nektek egy koripot akár már holnap (most pont van készen néhány darab). :)

      Törlés