2015. január 11., vasárnap

Jön a farkas... :)

Engedve a nyomásnak elkészítettem végre az ősz óta ígérgetett farkasos sapit, vagyis inkább kapucnis sálat a tesómnak. Belekezdtem már egyébként korábban is, de rájöttem, hogy nem lesz megfelelő a méretezés, ezért az a verzió még mindig bontásra vár... 

Szóval akkor lássuk a medvét.. vagyis a farkast:


 Kicsit "fonalzabálós" projekt volt, mert maga a sál rész két teljes gombócot megevett és a sapi rész szintén, bár ott arányaiban inkább a szürke fogyott. De nézzük a részleteket..

Minta: Well Ravelled tervezése
Fonal: Himalaya Everyday Big szürke, fekete és fehér
Technika: horgolás
Tűméret: A sálhoz 7,5ös bambusz tű, a sapihoz 8as, a fülekhez pedig 5,5es
Fonalszükséglet: 2 gombóc fekete, 2.5 gombóc szürke, fél gombóc fehér

Az volt a tapasztalatom, hogy a minta megtartásával végül túl keskeny lett a sál és talán rövid is, bár igazság szerint ha ennél hosszabb lenne, és többször lehetne körbetekerni, az elég fojtogató érzés ebben a fonalvastagságban. Melegnek meleg, bár erről a gazdája tudna igazán nyilatkozni. :) A minta jól követhető volt, de az az igazság, hogy nem volt arányban az ára a kapott tartalommal. Ha még egyszer gondolkodnék rajta, akkor meghorgolnám saját elképzelés alapján, és nagyjából pontosan ugyanezt kapnám. Kezdő horgolóknak ajánlom a mintát, nekik biztosan hatalmas segítség, mert elég részletesen, fotókkal dokumentálva bemutatja a készítés menetét. Viszont pont annál a résznél nem segít, ahol véleményem szerint indokolt lenne, és ez a kezdés..

A kezdéshez a rugalmasság megtartása miatt és talán azért is, hogy szép, egyenletes és egyforma széleket kapjunk FDC-ket javasol a tervező. Ez Foundation Double Crochet...tehát olyan egyráhajtásos pálca, ami az alapozást szolgálja. A technikát onnan ismerem, hogy a kedvenc waffel stitch mintám bemutatója (egy úriember) ezzel a módszerrel szedi fel a kezdősort a sálhoz, és igen alaposan megtanítja a technikáját. :) Itt most kifejezetten egy erről szóló bemutató videót nézhettek meg.. fogok készíteni egyet magyarul is, mert talán jobban érthető.

A mintához elég ismerni az egyráhajtásos pálcát és a láncszemet, más nem is kell hozzá. Lehet persze bonyolítani azzal, hogy a pálcákat melyik szálba öltjük, de igazán nincs jelentősége, mert nem ad hozzá annyit a végeredményhez. Nekem kellett hozzá kb. 10 óra, míg elkészültem, de mentségemre legyen mondva, hogy volt "segítségem" is és az éjszaka, olvasólámpánál horgolás fekete fonallal sem könnyíti meg az ilyesmit. :)

Ezt a fotót nem tudom kihagyni, és megmutatom, hogyan kergette ez a gaz Farkas az én kicsi Nyuszimat...


Legyen szép vasárnapotok ezután a szeles éjszaka után!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése