2016. január 12., kedd

Kagylós-rácsos szegély

A nagyimintás kendő videójában megmutattam, én milyen szegéllyel készítettem el a saját kendőmet, és többen jeleztétek, hogy tetszik. Elsőnek pont Andrea, aki mindig nagy kontroll nekem, mert Ő is régi kötős-horgolós, ezért számít, hogy mennyire tartja követhetőnek a mintákat. Tudod...ha Ő sem, akkor más sem érti. :) 

Elkészítettem a szegély mintarajzát, és egy rövid szöveges leírást, mert sokféleképpen tudunk dolgozni. Kinek a kép, kinek a szöveg alapján könnyebb elkészíteni valamit. Ha végképp nem megy, sikíts és összedobok róla egy gyors videót is. ;-)


Szóval a kagylós szegély: 







A lényeg, hogy hattal osztható szemszámmal kezdjük, ha nem a kendőhöz használod, hanem máshoz, akkor is nagyjából így számolj. Nem jön ki a 6 szem? Az se baj. Arra figyelj oda, hogy a széleken ennek megfelelő arányban csökkentsd a mintát. 

Akkor nézzük a szöveges leírást:

1. sor: végig rövidpálca (a rajzon + jellel)
2. sor: végig rövidpálca
3. sor: 1. szembe 3 lsz sormagasításnak, *1 rp kimarad, 1-1 egyráhajtásos pálca a két következő rp-be* a csillagok közti részt ismételjük. 
4. sor: 1. szembe 3 lsz sormagasításnak, pálcaközbe egy rp, *4 láncszem, pálcaközbe egy rp* ismételjük a sor végéig. az utolsó két szemnél 2 lsz, majd az előző sor sormagasításának a tetejébe 1 egyráhajtásos pálca
5. sor: 1 lsz, és 1 rp az első szembe, *a láncszemívbe 7 egyráhajtásos pálca, a következő láncszemívbe 1 rp.* ismételjük a sor végéig úgy, hogy az utolsó rp az előző sor sormagasításának tetejébe kerül. 




A kép a kendő csúcsáról készült - a szegélyt is jól láthatod rajta -, így a szemfülesen azt is látják, hogy a csúcson a szokásos nagyiformátumot követjük, tehát a rövidpálcás soroknál a csúcsra 2 rp, 1 lsz, 2rp. Az egyráhajtásos pálcás sornál  2 erp, 1 lsz, 1 erp, 1 lsz, 2 erp. Így a láncszemíves és az utolsó legyezőmintás sor úgy fog kijönni, hogy a csúcsra pontosan egy legyezőminta kerül (tehát egy láncszemív és abban 7 egyráhajtásos pálca).


Jó munkát hozzá! Ha elakadsz, hagyj itt lent egy üzentet, vagy keress bátran a Facebookon. ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése