2014. december 1., hétfő

Ehető karácsonyi ajándékok? Nekem bármikor jöhet...

Ha a Te barátaid között is akadnak páran, akik szeretik a finomságokat, akkor idén meglepheted Őket valami általad készített, megehető karácsonyi ajándékkal is. Garantált, hogy jövőre már egészen sokan akarnak karácsonykor az ajándéklistára kerülni. ;-) Amellett, hogy ezek az ajándékok többnyire elég költséghatékonyak, megvan az az előnyük is, hogy látszik a befektetett munka, és a szándék valami személyre szóló meglepetésre.

Kezdjük valami sóssal....

1. Fűszeres pirított magok

Az elnevezés épp azt takarja, amiről ez a nasi szól, semmi flanc, semmi sznobság, és mégis imádatos. Elkészítve láttam már Nigellánál (Nigella Falatozója sorozat vagy könyv, ahol "The Union Square Cafe’s Bar Nuts címmel szerepel"), és Mautner Zsófinál is az Ízes élet videocsatornáján is (itt: ropogós fűszeres magok). Mindkettőt kipróbáltam már, és nem tudok állást foglalni egyik mellett sem. 

Zsófi receptjét megtaláljátok a fenti linken, amitől Nigella annyiban tér el, hogy forró sütőben vagy zsiradék nélküli serpenyőben megpirítja a natúr magvakat, és még forró szórja meg fűszerekkel (cayenne bors, durva szemű só, rozmaring, barnacukor vagy méz, kakukkfű) és olvasztott vajjal forgatja össze. A végeredmény egyszerre ropogós, meleg és ragacsos. Igazság szerint én ezt inkább egy olyan estére tartogatnám, amikor a barátainkkal vagy a férjemmel leülünk beszélgetni és valami izgalmas csemegét szeretnék felszolgálni a szokásos tálkákba kiöntött mindenfélék helyett.

Zsófi receptjénél nekem két fontos tapasztalatom van: több fűszert is elbírnak a magok, és baromira kell vigyázni, hogy ne égesd meg, inkább el se mozdulj a sütő mellől, különben kormos és füstös lesz.

Ajándék pedig úgy lesz belőle, hogy kerítesz neki egy pofás kis üveget és beletöltöd. Köthetsz rá masnit, tehetsz lenvásznat a tetejére, ragaszthatsz rá feliratot, innentől már csak rajtad múlik. Azért kóstolónak mindenképp hagyj belőle egy kicsit.  ;-)

Ugyanezen a módon készíthetsz, cukrozott mandulát, mézbe forgatott diót-mogyorót-aszaltgyümölcsöt is.


2. Házi szaloncukor

Idén nagyon trendi lett otthon szaloncukrot készíteni, de vannak fanatikusok, akik évek óta gyártanak otthon finomságokat. Nekem most a Lilafüge Blogból ismert Havasi Dóra által készített szaloncukorrecept tetszik a legjobban. Nézd meg a videót róla itt. Van benne marcipános, feketeribizlis és vajkaramellás. Mindhárom elég nyami. :)
Gyerekekkel is választás belevágni, mert élvezni fogják a formázást, mancsolást és a csomagolást is.
Ha ajándékba adnád, akkor tedd dobozba vagy csomagold egy kis vászonzsákba.

(forrás: Street Kitchen blog)

 3. Mézeskalács

(forrás: mohakonyha.hu)

Szerintem ez abszolút a klasszikusok közé tartozik - szuper ajándék, és nagyon jó szórakozás kicsiknek és nagyoknak is. Receptet találtok az adventi koszorús posztban, de ha van egy tuti receptetek, akkor mindenképpen osszátok meg velünk. ;-)
Ha megvan a tészta, akkor már csak mókás kiszúrókat kell keresni, és  nekilátni a sütésnek. Gyorsan sül, de díszíteni csak akkor szabad, ha már teljesen kihűlt. Az talán még ennél is jobb program. Elő lehet szedni a diót, mogyorót (bár ezeket sütés előtt érdemes a tésztába nyomkodni), cukormázat (itt találsz az elkészítéshez videót), amit be is festhetsz ételfestékkel, cukorgyöngyöket, virágokat, és igazából bármit, amihez csak kedvetek van. Szerintem ezt gyerek-felnőtt egyaránt élvezi. :)

Ha kész van, és tökéletesen meg is száradt, csomagolt átlátszó celofánba, muszlinba, vagy rendezd dobozba. Nekünk is küldhetsz belőle. ;-)


4. Üvegbe zárt sütemény

Na ez például egy annyira, de annyira ötletes és szuper ajándék, hogy oda-vissza voltam tőle, amikor tavaly karácsonyra ezzel lepett meg a barátnőm.


Válassz egy sütit, célszerű valami kevert tésztásban (mondjuk muffinban) gondolkodni, amihez jól illik a mazsola, aszalt gyümölcsök, citrom/narancshéj. Tedd a száraz hozzávalókat egy üvegbe. Úgy lesz igazán szép, ha rétegesen pakolod. Aztán már csak egy recept kell, egy ötletes felirat, díszítésnek matrica, üvegfesték, szalag, felragasztható levegőre vagy hőre száradó gyurmából készített figurák. Ezt már Rád bízom. Szerintem tökéletesen ellenállhatatlan. :)


5. Fűszerolaj, fűszerecet

Jó választás valakinek, aki szeret főzni vagy valakinek, aki szívesen kipróbálná. :) Válogass szép, átlátszó, csatos vagy parafadugós üvegeket, kombinálj az ízekkel. Felhasználhatod az ablakpárkányon nevelgetett chilipaprikát, rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, színes borsot, sáfrányt...bármit, ami eszedbe jut. Mellékelhetsz mellé receptet a kedvenc sültedről, salátádról kézzel írva vagy nyomtatva valami igazán szép papírra.

Itt találtok számtalan receptet, de én azt javaslom, hogy kísérletezzetek bátran.

6. Bonbon házilag


Szoktál bonbont ajándékozni karácsonyra? Mi lenne, ha idén Te készítenéd el? Ha megy a szaloncukor, akkor ez már igazán gyerekjáték lesz. Nekem mindig a Csokoládé című filmet juttatja eszembe, és már csorog is a nyálam..

Ma már szinte mindenhol tudsz bonbon készítő szilikonformát vásárolni, és a legtöbb élelmiszerboltban, hipermarketben hozzáférhető a jó minőségű csokoládé, magok, és más finomságok a díszítéshez, ízesítéshez. Hobbiboltban vagy háztartási boltban beszerezheted hozzá a csomagolópapírt, de papírkapszlikat is árulnak már szinte a legtöbb hipermarketben. Már csak egy szép doboz kell, és készen is van.
Recepteket itt találsz hozzá:

mogyoróvajas, marcipános, kávékrémes

7. Forró csoki, forralt bor, tea

Ha tél, akkor ez a kedvenc hármasfogatom. Na de lássuk, hogy lesz ebből ajándék. :)

A forró csoki elkészítéséhez jó minőségű étcsokoládéra vagy csokipasztillákra van szükségünk. Ha ízesíteni akarjuk, akkor válasszunk mellé fahéjat, őrölt chilit, vaníliarúd kikapart magjait, őrölt gyömbért például. A csokit vízgőz fölött lassan megolvasztjuk, de nem forraljuk fel. Elővehetjük a bonbonformákat, de választhatunk más szilikonos formát, akár jégkocka vagy minimuffin készítő formát is. Öntsük bele az ízesített vagy natúr csokoládét, és állítsunk bele egy fapálcikát. Tartsuk meg vagy támasszuk ki, amíg megdermed. Ha teljesen kihűlt, akkor már csomagolhatjuk is. Forró tejbe lógatva addig kell kevergetni, amíg le nem olvad a csoki a pálcáról. ;-)

Forralt borhoz válasszunk egy akkora dobozt vagy papírtasakot, amiben el fog férni a borosüveg. Készítsünk elő egy nagyobb, legalább 20x20 cm-es muszlin darabot. Ennek a közepébe halmozzunk barnacukrot, fahéjdarabokat, szegfűszeget, szegfűborsot, de ízlés szerint tehetsz bele gyömbért, darabolt vanília rudat, kardamom magokat is. Kösd össze alaposan, és tedd a bor mellé az elkészítési útmutatóval.

Teakeverékeket vásárolhatsz is, de nem filteres, hanem szálas teából, aromákból, szárított gyümölcsökből és fűszerekből, rózsasziromból, mentalevélből magad is elkészítheted. Szép kis fémdobozba csomagolva ajándéknak is kiváló. :)

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha Neked is van bevált ajándékötleted, kérlek írd meg nekünk is. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése