2015. december 20., vasárnap

Advent 4. vasárnapja

Eléggé el nem ítélhető módon egész hétre bejegyzés nélkül hagytalak a blogon, de azért mára előkerültem a feladatözönből. Megszokhattad már, hogy kiszámíthatatlanok az adventi hétvégés hangulataim, és ma sincs ez másképp. :)


Már csak négyet kell aludni, és megérkezünk a karácsonyvárásunk végére, lehet fát díszíteni, rotyoghat a halászlé, töltött káposzta, vagy kinél mi. Egyre több ismerőstől, ismeretlentől és baráttól hallom, hogy nem szereti a Karácsonyt, alig várja, hogy túl legyen rajta a világ, és minden visszatérjen a normál kerékvágásba, mert  a Karácsony giccs, értelmetlen és fölösleges hangulatkeltés, tömeghisztéria. 

Elgondolkodtam rajta, hogy igazuk van -e... Te várod a Karácsonyt? Nem várod? Elviseled vagy szereted? Melyik táborba tartozol? Biztosan van mindennek oka.. aki nem várja, ott általában van valami trauma, rossz emlék a háttérben. Vagy éppen elég annyi is, hogy nincs mellette társ, vagy nem kapta meg azt, amire annyira vágyott. Olyankor mindig van egy keserű íz, ami a legjobb mézeskalács illatot is tönkre tudja tenni. Úgy érezheted, hogy akkor nincs kiért várni, nincs kivel megosztani. Szerintem ennek nem kell így lenni. Ahogy minden vasárnap kérem, hogy a magad kedvéért is gyújtsd meg a gyertyát, úgy a magad kedvéért is éld át a Karácsony csodavárását. Mert legyél vallásos, nem vallásos, hívő, nem hívő, a csodavárás biztosan megérint, ha nyitsz neki egy kis kaput a szíveden, lelkeden. Ha átengeded a feléd áradó szeretethullámokat, és Te is adsz ebből a szeretetből másoknak. Mert ha épp úgy érzed, nincs kivel megosztani, akkor éppen elég van belőle ahhoz, hogy jusson az egész világnak. 

Néhány fiatal csaj Mikulás előtt gondolt egy merészet, és csinált a baráti körben egy gyors akciót, hogy mindenki adja oda a Mikulás-csomagja felét, vagy amit abba szánt, hogy két szabolcsi gyermekotthon lakóit megörvendeztethessék valami aprósággal. Olyanoknak vinnének csomagot, akik mástól nem számíthatnak rá. Őket is meglepte az eredmény, mert néhány nap alatt közel 500 csomagot sikerült összegyűjteni, így nem csak a gyermekotthonoknak, de két kórház gyermekosztályán lévő gyermekeinek is szereztek egy csodaszép napot. 

Miért mesélem ezt el? Mert tudnod kell, hogy rengeteg ember, állat van a Te környezetedben is, aki magányos, akivel nem ünnepel senki, aki nem tudja átélni a Karácsonyi Csodát. Miért ne lehetnél idén Te magad a CSODA? Legyél bátor és kezdeményező, ne gubózz be, ne bújj el, ne fintorogj. Kapd össze magad és hajrá! Már holnap keresd meg a közeledben lévő kórházat, és ajánld fel, hogy szívesen elmennél karácsony este vagy bármelyik karácsonyi napon és olvasnál mesét, társasoznál, játszanál, énekelnél a gyerekekkel. Ha magadnak nem, de Nekik süthetsz mézeskalácsot. ;-)
Keress meg egy menhelyet, nem kell a legmenőbbet, mert őket egyébként is sokan támogatják. Karácsonyra mindig gond az önkéntesek megszervezése. Legyél Te az, aki vigyázol a cicákra, kutyikra. (Nekik is lehet ám karácsonyi kutyakekszet sütni. ;-) ) Keresd meg az utcádban, háztömbödben lakó idős, magányos embereket, köss egy sálat egy fedél nélkülinek, akit gyakran látsz jártadban, keltedben. Használd a közösség erejét, és szervezz a facebook-on egy kötetlen karácsonyi vacsit, dumálást valahová, kérd meg a barátaidat, hogy osszák meg az eseményt, és biztosan lesznek olyanok, akik szívesen töltenék el ilyen rendhagyó módon ezt az estét. 

A lényeg, hogy tudd, a világ olyan, amilyennek megéljük. Nem tűnik egyszerűnek, de tényleg csak rajtunk múlik. Nem kell nagy dolgokat véghezvinni. Pontosan elég, ha Te, és Ő, meg a harmadik, és még én is csak egy kis apróságot teszünk a saját környezetünkben, változtatunk meg az életünkben, gondolatainkban ahhoz, hogy szebb legyen a világ. 

Megteszed ezt a kedvemért? Én idén ezt kérem Karácsonyra. 



"Minden Advent kegyelem: vétkem jóvátehetem.
Minden Advent irgalom: Isten úr a viharon.
Minden Advent érkezés: átölel egy drága kéz.
Minden Advent alkalom: győzhetsz saját magadon!
Minden Advent ítélet: így kellene, s így élek!
Minden Advent remegés: Isten felé epedés!
Minden Advent ima is:Uram, fogadj be ma is!
Minden Advent szeretet: Betlehembe vezetett.
Köszönd meg hát a csodát: A Világ Karácsonyát!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése