2015. december 11., péntek

Herringbone stitch - avagy hogyan kössünk halszálkamintát

Ha már ismered a sima és a fordított szemeket, akkor nem jelenthet komoly kihívást egy halszálka mintás ruhadarab vagy kiegészítő megalkotása. (Ha nem ismered, akkor a youtube-on és a rengeteg tematikus blogon találsz erre jó kis oktató videókat) Ebben szeretnék ma segíteni Neked, mert vészesen közeleg a Karácsony...bizony jól látod, hétvégén már ezüst vasárnap van, szóval két heted van kitalálni még valami okosságot a fa alá. 



A régi olvasók már tudják, hogy az ünnep közeledtével szeretek DIY, azaz saját kezűleg elkészíthető ajándéktippeket posztolni. Te is úgy gondolod, hogy sokkal nagyobb értéke van valaminek, amit Te magad készítettél miközben végig a másikra gondoltál (mondjuk többnyire nagy nagy szeretettel, és csak mértékkel anyázva, amikor leszaladt a szem/megégetted az ujjad a csokikrémmel...stb.)?

No akkor most próbáljunk összehozni egy halszálka mintás sálat. Vagy vállkendőt (wrapot). Kezdetnek. A haladók használhatják a mintát mellényhez, pulcsihoz, szoknyához..vagy amihez tetszik. Készíts vele táskát, laptoptakarót, telefontokot. A végeredmény látványos. Úgy tűnik majd, hogy egy kötőistenasszony vagy. Vérprofi, Nagymami Érdemérmes... és így tovább. Közben meg igazából nem egy bonyolult, tévénézős (vagy a szerencsétlenebbeknek kórházban várakozós) projekt.



Kezdetnek megtanuljuk a mintát. Mutatok képeket, és készítek róla videót. Gyakorolhatod is. Ha már megy, akkor megbeszéljük, melyik tervezett darabhoz milyen fonalat és milyen tűt érdemes választanod, és milyen szemszámmal érdemes kezdeni. Rendben? Ígérem, segíteni fogok, hogy hiperszuper karácsonyi ajándékot tehess a fa alá, és Te legyél bontogatáskor a sztár. ;-)

Na akkor. 

Kell neked egy vastagabb fonal, és a fonal leírása szerintinél legalább három számmal nagyobb méretű tű. Tehát ha a feliratnál a kis kötőtűjelnél mondjuk az szerepel, hogy 3-4,5, akkor ennek nyugodtan nekivághatsz 6-7,5 mm-es tűvel. Hogy melyikkel, az attól függ, hogy alapvetően lazán vagy szorosan kötsz -e. Ha szorosan, akkor értelemszerűen a nagyobb méretet válaszd.

 A módszer:

Páros szemszámmal fogunk dolgozni és a fonalat mindig lazán tartjuk. Szedj fel mondjuk 12 szemet, de ne húzd nagyon szorosra. Először a fonalat a munka előtt vezetjük, tehát a pocakoddal szemben. A másik oldalnál pedig a munka mögött, tehát a fonal a monitort sasolja.
Az első sorban tehát fordítottan kötünk mindig két szemet áthurkolva, de mindig csak egy szemet leengedve.
Az utolsó szemet fordítottan kötjük le.

Megfordítjuk a munkát, és a szálat akkor tehát a tőlünk távolabbi oldalon, a munka mögött vezetjük, és a szemek hátsó szálába öltünk sima öltéssel, megint csak két szemen áthurkolva, de csak egy szemet leemelve. A végén az utolsó szemet hátsó szálba öltött sima szemként kötjük le.

És ENNYI A TUDOMÁNY.

Annyira bonyolultnak tűnik, de igazi tévézős projekt.

Mutatom videón is...




4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a videót. Nagyon jó minta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy hasznos volt a videó. Nagy kedvencem ez a minta. :)

      Törlés
  2. Köszönöm,hogy láthattam a videót,tovább is jó kedvet kívánok a kedvencekhez.

    VálaszTörlés