2015. december 29., kedd

Horgolj kendőt... éljen a nagyiminta

A nagyimintás (ez egy horgolós mintaelnevezés...nincs sok köze a nagyikhoz) kendő volt az, ami miatt újra elővettem a horgolótűmet, mert egyszerűen kellett nekem egy ilyen. Ha már ősz, akkor talán Neked is jól jön egy meleg kendő, amiben beburkolózhatsz, és amit télen is nyakadba csavarhatsz sálként. :)

Ha ismered az alap öltéseket, akkor nem fog gondot okozni az elkészítése. Szükségünk lesz a láncszemekre, és az egyráhajtásos pálcákra hozzá. A szegélyét pedig szintén elkészíthetjük ezek kombinációjából, de szegély nélkül is nagyon csinos kis darab.

Nem tudom, hogy lazán vagy szorosan horgolsz..én elég lazán, ezért ennek megfelelően választok tűméretet is az aktuális fonalhoz. A mintadarabon, melyen a kendő elkészítését megmutatom Himalaya Mercan Batik fonalat használtam. Az a jó tulajdonsága, hogy egyszerre meleg és puha ugyanakkor selymes és igazi luxus érzés viselni. Antibakteriális Micro Dralon a fonal, szintetikus szál, ezért nem kell blokkolni, cserébe jól bírja a napi viselettel járó strapát és a mosógépet is. Választhatsz természetesen más típusú fonalat is. A lényeg, hogy tapintásra és színvilágra szeress bele, ne legyen túl vastag, mert merev lesz a kendő, de ne legyen túl vékony is, elvégre ez nem igazán csipkeminta, és csak szenvedni fogsz vele. A legideálisabb szerintem egy  100 gr/260 méter vastagságú fonal arra, hogy meleg is legyen, de egy nyári estén is a hátadra kanyaríthasd. De nyilván válassz olyat, amibe beleszeretsz, ezek csak ajánlások. A lényeg, hogy a megfelelő fonalhoz a megfelelő tű használata fontos, különben vagy túlságosan nyúlós, löttyedt a kendő, vagy meg olyan feszes, hogy a cserebogár is visszapattanna róla. ;-) Szóval én a Mercan fonalhoz 3.5 tűméretet használok ennél a mintánál, de szorosan horgolóknak elfér a 4, 4.5 is.

És akkor a lényeg. Sokan sokféleképpen készítik, lehet rajta bonyolítani, de én a legegyszerűbb verziót fogom megmutatni Neked.

Nagyimintás horgolt kendő
(Granny shawl)


Anyagszükséglet:

(ami itt inkább csak ajánlás...)

3 gombóc (30 dkg) Himalaya Mercan Batik fonal
1 gombóc Himalaya Mercan, ami színben illeszkedik a színátmeneteshez
4-es horgolótű




Rövidítések:

mr - magic ring
rp - rövidpálca
erp - egyráhajtásos pálca
lsz - láncszem
ksz - kúszószem




A mintához rajzoltam, készítettem szöveges leírást és fázisfotót is, mert mindenkinek másképp könnyebb megérteni.
Az anyagszükséglet természetesen csak ajánlás. Ez a kendő tipikusan olyan, amit szinte bármilyen fonalból el tudok képzelni (kivéve a lace, azaz pókháló finomságú csipkefonalakat). Én színátmenetes fonalból készítettem, nekem így izgalmasabbnak tűnik, a szegélyéhez viszont jól mutat a színátmenetek valamelyikéből készült egyszínű fonal.


A képen az első három sort láthatod, és a harmadik sor mintát ismételd a végtelenségig. Na jó..csak addig, amíg eléred a kívánt kendőméretet.

Mágikus gyűrűvel, magic ring-gel kezdünk. 



Ebbe készítünk 3 lsz -et sormagasításnak, majd két erp-t, aztán ismét egy láncszemet, majd 3 erp-t. Mindezt persze a hurokba, amit ezután a kilógó fonalvég segítségével összehúzunk. (Igen, ez egy csúszócsomó tulajdonképpen)


Megfordítjuk a munkát, és készítünk 3 lsz-et sormagasításnak, majd ugyanebbe a szembe, tehát a legszélső erp tetejébe öltünk még 2 erp-t. Az előző sorban a 3 erp-s pálcacsoportok közé egy láncszemet készítettünk, most ebbe a láncszemívbe (tehát alatta áthurkolva és nem beleszúrva) készítünk 3 erp-t, 1 lsz-t és még 3 erp-t. Végül a következő pálcacsoport utolsó pálcájának tetejébe is öltünk 3 erp-t. 


Megint fordulunk. Jöhet a 3 lsz sormagasítás, és ugyanebbe a szembe 2 erp. A következő erp csoportok közé készítünk 3 erp-t, majd a középső részbe kerül 3 erp, 1 lsz és még 3 erp.  Ezután folytatjuk a két erp csoport közé öltött 3 erp-val, végül az utolsó  szembe készítünk 3 erp zárásként. 

Ezt a mintát kell ismételned végig, amíg el nem éred azt a kendőméretet, amit készíteni szeretnél. 



A kendőt készítheted szegéllyel, vagy szegély nélkül. A szegély lehet pikós, kagylómintás (mint a képen), vagy bármilyen csipkeszegély.


A végén egy igazán egyszerű, de nagyon csinos, és jól kihasználható háromszög-kendőt fogsz kapni. Az enyém ilyen lett:








 
Végül itt a videó, hogy ne maradj segítség nélkül. ;-)




Ha elbizonytalanodtál, kérdésed van, vagy csak elakadtál menet közben, írj bátran, és segíteni fogok, hogy tuti sikerélmény legyen az első kendőhorgolásod. ;-)

4 megjegyzés:

  1. Tetszett a leirás, még nem horgoltam semmit eddig,de ezzel a segitséggel eltudtam kezdeni életem elsö kendöjét, köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki! Ha van kedved, mutasd majd meg az elkészült kendőt.. és csak óvatosan. A kendőhorgolás függővé tesz. ;-)

      Törlés
  2. Sziasztok!
    Nagyon hálás vagyok a leírásért! Hatalmas sikerélmény volt meghorgolni az első kendőmet!
    Szeretném megkérdezni, hogy a videó végén említett lezáráshoz találhatpk valahol leírást?? Sajnos annyiból ami elhangzott nekem még nem fog menni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örülök neki. :)) És persze gratulálok az első kendőhöz, és remélem, hogy sok - sok szép kendőt fogsz még horgolni. Hamarosan befejezek egy kendőtervet, és ha elkészültem, csinálok hozzá egy videót is a leírás mellé.

      A szegély... hűha..egyszer kérdezte már valaki, és talán nem leírtam külön. Előkeresem, és feltöltöm ide is, és a facebook oldalra is. :)

      Szilvi

      Törlés